نویسه

اینجا اومدی دلتنگ نباش

کوه زیبای دماوند

وقتی که از ماشین پیاده شدم و این صحنه رو دیدم مات و مبهوت بودم که چطور این همه ابهت توی چشمای کوچیک من جا شده، چشم میچرخوندم و از شرق به غرب و بالا به پایین نگاش میکردم برای چند لحظه فارغ شدم از خودم، از اطرافم دچار یک بی وزنی و یک از خود بی خود شدن، اون ترکیب رنگ ها، آبی، سبز و سفید و رنگای دیگه که اسمشو نمیدونم، هوای پاک و نسیم ملایم بهاری که از جانب این کوه میومد، سوز برفو با خودش می اورد، و من فقط نگاه میکردم، هزار یاد تو ذهنم می چرخید، یاد آرش کمانگیر که از بالای این‌کوه یک ایران رو نجات داد، یاد فریدون که اینجا به دنیا اومد، صدای ناله های ضحاک، که بالای همین کوه در چاهی به بند کشیده شده، یاد هفتاد سربازی که زیر این کوه آرمیده اند و منتظر موعود، یاد هزار شعر و هزار داستانی که اعتبارشون رو از همین کوه گرفتند، یاد ایران یاد ایرانی‌ که انگار تمام قد پیش روی من ایستاده بود، سربه فلک کشیده ، ستبر و استوار، پر از ابهت ، پر از شکوه، پر از غرور، من‌یک ایران‌رو ایستاده جلوی خودم دیدم و یادم افتاد بر چه خاکی زیست میکنم، که هر ذرش طلاست. اشک‌تو چشمام حلقه زد از این شوق از این همه افتخار که در زیر این خاک پنهان شده از این همه ستم و داغی که به خودش دیده در تمام سالیان درازی که بر این کره خاکی گسترده شده از ظالمانی که چشم فریدون، رستم، آرش، گرشاسپ، کاوه و همه سربازان بر این خاک خفته رو دیر دیدن و اینچنین بر این خاک‌میتازند و با خودم گفتم می شود که فریدون دیگه ای در این کوه متولد بشه و بار دیگه ضحاک های این‌زمان رو در همان چاه در بند کنه؟ نمیدانم به امید آن‌ روزبه امید درخشش بار دیگر این گند گیتی این‌دیو سپید پای در بند این دماوند

از ویکیپدیا بخوانید

قله دماوند، مرتفع‌ترین قله آتشفشانی در ایران و خاورمیانه است که از جاهای دیدنی استان مازندران به شمار می‌آید و در شمال کشور قرار دارد. دماوند از نظر تقسیمات کشوری در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران قرار گرفته است و در روزهای آفتابی و صاف می‌توان از تهران، ورامین، قم و دریای مازندران این قله زیبا را مشاهده کرد.

ارتفاع دماوند

دماوند را در رده دوازدهم بلندترین قله‌های دنیا از نظر ارتفاع نسبی قرار می‌دهد. پایگاه ملی داده‌های علوم زمین ایران و وبگاه رصدخانه زمین ناسا، ارتفاع ۵۶۷۰ متر و ۵۶۷۱ متر را نیز برای قله این کوه ذکر کرده‌اند.

آب و هوای دماوند

فشار هوا در قله دماوند نصف فشار هوا در سطح دریا است. کمینه دمای هوا در ارتفاعات دماوند تا ۶۰ درجه زیرصفر (در زمستان) و تا دو درجه زیر صفر (در تابستان) پایین می‌آید. میانگین بارندگی در ارتفاعات دماوند ۱۴۰۰ میلی‌متر در سال بوده و بارش در ارتفاعات معمولا به‌صورت برف است.

کوه دماوند در تاریخ

آشوریان کوه دماوند را کان سنگ لاجورد می‌انگاشتند. در زمان تاخت و تاز آشوری‌ها به فلات ایران این کوه بخشی از حدود مادها شمرده می‌شد و در متن‌های آشوری هم بدان اشاره‌ شده‌ است. دیاکونوف، سنت گذاردن پیکر مردگان در کوه‌ها را آیین مغانی می‌انگارد که در دامنه دماوند می‌زیستند و آیین خود را به دیگر جاهای ایران پراکندند. در دامنه دماوند تعداد زیادی گور پیش از تاریخ وجود دارد. در سده هشتم میلادی در پای کوه دماوند دژی بوده است که موبدی زرتشتی به نام مس‌مغان و پیروانش در آن می‌زیستند و این دژ به فرمان المهدی خلیفه عباسی ویران‌ شده و مس‌مغان نیز کشته شد. در دوران سلطنت پهلوی و در دوره‌های مختلفی از تاریخ ایران از نقش کوه دماوند و خورشید در حال تابش از پشت آن به‌عنوان نماد ایران زمین بهره می‌بردند.

نام و ریشه شناسی

نام دماوند به دو صورت دماوند و دنباوند ثبت شده است. این کوه را با نام‌های کاملا متفاوت بیکنی و جبل لاجورد نیز معرفی کرده‌اند. در مورد دلیل نام‌گذاری دماوند در فرهنگ معین آمده است: دم (دمه، بخار) + آوند = دماوند؛ دارای دمه و دود و بخار (آتشفشان).

ناصرخسرو قبادیانی بلخی در اوایل سفرنامه خود در باب کوه دماوند آورده است:

لواسان در زبان پارسی میانه (پهلوی) به‌معنای تیغه کوهی است که محل طلوع خورشید است. قصیده دماوندیه ملک‌الشعرای بهار هم شهرت دارد.

بعدی

قبلی

ارسال یک دیدگاه

© 2025 نویسه

" کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت نویسه می باشد. کپی با ذکر منبع مجاز است"